Puslapiai

2012 m. birželio 3 d., sekmadienis

Lietuviškoji pankų era


Nuspręndžiau parašyti apie tai, kas šiuo metu man labiausiai neduoda ramybės. Tikuosi visai gerai su popcornais susiskaitys☺


1982 - 1986 metai Lietuvoje buvo pankų era, kai splavotos skiauterės ir reiškė šį tą daugiau, nei norą būti išskirtiniu.
Lietuvos pankai, bent jau ankstyvajame laikotarpyje, stebino savo solidarumu, ir jų gretos augo.Nežinau, kas labiau juos vienijo - naujo gyvenimo būdo projektas, ar nujaučiamos tautinio nepaklusnumo idėjos? Bet būtent tada pasirodė miniatiūrinės trispalvės, dažnai prikabintos prie baltų sportinių batelių, buvo stengiamasi priešpastatyti lietuvių kalbą “visuotinei” rusiškąjai, tarpusavyje buvo bandoma atsisakyti net rusiškų keismažodžių (!). Pankų maištininkų judėjimo niekas neorganizavo - jis susikūrė kaip ir savaime, protestudamas prieš nelygybę ir to meto griežtas taisykles.
Kaip ir daugėlis 20a. pabaigos judėjimų pankai siejosi su muzika, kuri Lietuvoje turėjo 2 pagrindines šakas -rolerius (nuo rock’n’roll) (atgaivino Elvį Presleį ar Bill Haley, šoko tvistą ir “išugdė” new wave šukuosenas.) ir  eisidisistus (nuo AC/DC). Dažnai buvo manoma, kad AC/DC - tai “tikra” punk roko grupė. Būtent tokios punk pasiskirstymo pagal muziką apraiškas galima aptikti tik Lietuvoje. Panašu, kad tolimesne eisidisistų reinkarnacija tapo metalistai, o iš rolerių išaugo new wave bei electro pop muzikos gerbėjai.
Aštunto dešimtmečio pankų požymiai - išskusti smilkiniai (dabar, atrodytų, toks nekaltas dalykas) - turėjo savyje vos ne branduolinį užtaisą, tapo “sakraliniu” pankų pionierių ženklu. Pankai - be abejonės tai buvo idėjos, nors išvaizda dažnai atsiduria pirmoje vietoje, yra tiesiog nepakeičiama visuotinės išraiškos priemonė. Jeigu dabartinėje mūsų aplinkoje išorė nebesukelia kažkokios ypatingos reakcijos, tada vaizdas išreiškė daug daugiau negu žodis.

Remiantis lithuanian.net medžiaga.

Laikas keičia įdėjas ir jų formas, bet žmonės nepamiršta pankų dvasios  - drąsiai galiu sakyti, kad tai ne tik stilius, o ir gyvenimo būdas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą