Puslapiai

2012 m. birželio 19 d., antradienis

RAW prieš JPEG


Pagaliau gavau savo fotiką ir aišku nusistačiau geriausią galimą kokybę. Turėjau darbelį nufotkint porą paveikslų. Nufotografavau, kokybė gera, nuotraukos ryškios. Patenkinta jas nunešiau ir paaiškėjo... kad maketuotojo super galingas kompiuteris RAW failų nerodo.. Gal 20 minučių knisėmės kol RAW pakeitėm į prastesnės kokybės JPEG. Išvada - fotografuot reikia naudojant JPEG formatą, nors man asmeniškai RAW labiau patinka. Taigi jo pliusai ir minusai:
+Šešėlių pašviesinimas bei mažesnė „išdeginimo" (pereksponavimo) tikimybė. RAW geba išsaugoti 12 bitų informacijos, kai tuo tarpu JPEG tik 8 bitus.
+Efektyvesnė švytėjimo (šviesos prasismelkimas į gretimus pikselius) korekcija.
+WB (whitei balance, baltosi spalvos balansas) - esamą šviesos temperatūrą Kelvinais (baltos spalvos balanso vienetai) fotoaparatas įrašo į RAW failą tik kaip papildomą informaciją - ją paskui galima keisti savo nuožiūra.
+Užfiksuoti vaizdai nėra apdorojami fotoaparate. Todėl perkėlus juos į kompiuterį, atsiranda daugiau galimybių redagavimui ar konvertavimui. Netgi konvertuojant į JPEG formatą kompiuteryje, dažnai galima gauti kokybiškesnį rezultatą, nes tam naudojamos specialios programos ir daug didesni (lyginant su fotoaparatu) kompiuterio resursai.
Verčiu į žmonių kalbą: Su RAW lengviau koreguoti baltos spalvos ryškumą, šešėlius. Išlieka tikrosios daiktų formos, su mažesniais iškraipymais, išgaunama natūralesnė spalva.

-RAW failai užima gerooookai daugiau vietos nei JPEG (nors tam yra didelės talpos atminties kortelės)
-RAW failams nuskaityti gali reikti specialių programų (kaip kad nutiko man)
-Lėtesnė kadruotė - failai lėčiau įsirašo į matricą, taigi negali greitai ,,pyškinti"

Na atrodo viskas, o dabar jums spręsti kurį formatą rinktis ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą