Puslapiai

2012 m. liepos 11 d., trečiadienis

Kaip parašyti knygą?

Sveiki visi! Žinau, žinau, jau visai su Ieva apsileidom, bet kai toks oras prie kompo sėdėt atrodo nusikaltimas..  O dabar apie vieną įdomų dalykėlį - kaip parašyti bestselerį? Pavyzdžiui man, gimsta šimtai minčių apie tai, ką būtų galima parašyti - bet, kai pradedu rašyt gaunasi kaip lietuvių kalbos rašinys, t.y. neskaitoma, nes po 2psl. pati nebesuprantu ką čia keverzoju. Radau pora pamokų kaip parašyti knygą, pati bandysiu.


Pirma diena. Elwynas Brooksas White‘as, „New Yorker“ redaktorius ir rašytojas, kai jam įteikė nacionalinį apdovanojimą už literatūrą, pasakė: „Rašytojo narsa gali lengvai jį sunaikinti... Aš žaviuosi kiekvienu, kuriam užtenka valios rašyti nepaisant nieko“.

Taigi, pirmąją dieną, kai nuspręsite pradėti rašyti savo romaną, pirmiausia sau pažadėkite, kad TIKRAI tą padarysite. Tai – lemiama akimirka. Be šio pasižadėjimo jūs galite imti ir nuspręsti taupyti savo popierių ir rašiklius. Taip neturi nutikti. Atminkite, rašyti turite taip dažnai, kaip galite. Būtent tai ir daro rašytojai – jie rašo.

Antra diena. Nuspręskite, kuriuo laiku rašysite. Tai labai svarbu, nes blaškydamiesi, rašydami kas kartą skirtingu laiku, imsite nuobodžiauti, pykti ir galų gale – versti save rašyti. Nusprendę, kuriuo laiku norėsite rašyti savo pirmąjį romaną, galėsite suskaičiuoti, kiek laiko per savaitę skirsite rašymui ir planuoti savo likusį laiką. Juk dabar pasaulį suka šūkis: „Laikas – pinigai!“. 

Trečia diena. Pirmąją savaitę nuspręskite, apie ką norite rašyti savo istoriją. Nesismulkinkite ties kiekviena detale, tačiau šiandien jūs pradėsite kūrybinį procesą. Neatidėliokite – atidėliojimas yra jūsų priešas. Atėjo laikas baigti kalbėti apie jūsų romaną ir pradėti jį rašyti.

Ketvirta diena. Koks romano žanras jus žavi? Ar tai galėtų būti gera žmogžudystės istorija, fantastinis, meilės romanas arba trileris?

Alice Munro – viena geriausių apysakų anglų kalba rašytojų. Jos knygos parduodamos 30 tūkstančių kopijų per metus tiražu. Kiti rašytojai žavisi jos meistriškumu ir stiliaus grynumu. Tipiška Alice Munro apysaka prasideda tuo, kuo kiti rašytojai paprastai ją užbaigtų, tada šokama dešimt metų į praeitį, tada vėl atgal.

Vis dėlto įdomiausia yra tai, kad ši rašytoja gyvena mažame Kanados miestelyje ir visos jos istorijos yra apie miestelio gyventojus: jų paslaptis, jų skausmus ir džiaugsmus, jų viltis ir prisiminimus. Pagalvokite, apie ką esantį aplinkui, galėtumėte parašyti jūs – kuo rūpinatės ir ką žinote.

Penkta diena. Nesvarbu, kokio žanro knygą nuspręsite rašyti. Nėra taisyklių, kokia ji turi būti: stebinanti, gąsdinanti, linksma ar liūdna. Svarbiausia: skaitytojui ji neturi būti nuobodi.

Šešta diena. Analizuokite ir mokykitės. Perskaitykite dar kartą savo mėgstamus reikiamo žanro romanus. Jie – tarsi gidas kaip užsidirbti milijoną. Suskirstykite knygas į skyrius, nusibraižykite jų „mechanizmą“ ant didelio popieriaus lapo ir prismeikite ant kabineto sienos.

Septinta diena. Vis dėlto, nėra jokių taisyklių kaip sukurti gerą istoriją. Tačiau egzistuoja vienas patarimas: mąstykite „mažomis“ mintimis. Pati didžiausia ir dažniausia pradedančių rašytojų klaida – stengimasis sukurti „pasaulio pabaigos“ istoriją ir galvojimas, kad „daugiau yra geriau“. Tai netiesa. Pasistenkite savo istorijos idėją išlaikyti „mažyte“ ir koncentruota.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą