Puslapiai

2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Kaip parašyti knygą 3

Treeeečiaaaa knygos rašymo savaitė.. Pripažįstu, nors visos kambario sienos nukabinėtos schemom, spalvotais lapeliais, ir skyrių planais, bet galvoju šiuo metu visai ne apie knygą. Reikia gimtadieninių dovanų tėvams, o kai sugalvojau, tai supratau, kad nespėsiu.. Na bet ne visi tokie planų nesilaikantys.


Penkiolikta diena. Plėtokite siužetą kartu su veikėjais. Niekaip negalite išplėtoti siužeto neįpindami į jį veikėjų – viskas turi derėti. Juo labiau, veikėjai nėra mediniai žmogučiai, tarsi nukritę iš dangaus. Jie – labai svarbus jūsų kuriamos istorijos elementas. Jie turi padaryti kažką logiška arba nelogiška (jei to reikalauja istorija), kas tiktų kuriamam siužetui ir nuvestų jį iki kulminacijos. Niekada neatskirkite veikėjų nuo siužeto.

Šešiolikta diena. Skaitytojai turi patikėti, kad jūsų herojai egzistuoja arba galėtų egzistuoti. Štai kodėl jie privalo būti išskirtiniai. Ir niekas kitas nepadaro veikėjų išskirtiniais, kaip jų veiksmai ir jų gyvenimo tikslai. Beje, tikslai gali būti ir geri, ir blogi – tai visiškai nesvarbu. Svarbiausia, kad skaitytojai pastebėtų juos, tikėtų jais ir galų gale susidomėtų istorija.

Nerašykit istorijos apie žmoniją, geriau tebūnie tai pasakojimas apie vieną, du ar tris ryškius ir charakteringus veikėjus.

Septyniolikta diena. Jums reikia stipraus herojaus. Daugelis rašytojų susiduria su problema, kai reikia sukurti veikėją, kuris yra visiškai išplėtotas ir teigiamas.

Atminkite, kad herojus jūsų istorijoje yra pagrindinis charakteris. Būtent dėl jo jūsų knyga skirsis nuo kitų. Juk norite, kad herojus skaitytojams rūpėtų. Taigi nuo šiandien pagrindinis veikėjas turi tapti jūsų geriausiu draugu.

Aštuoniolikta diena. Apsibrėžkite, ko jums reikės istorijoje, kas kam ir su kuo ką darys, arba kas plėtojantis siužetui kažkam atsitiks. Ar jie traukia į tą pačią pusę, ar į šešiomis skirtingomis kryptimis? Užduokite sau svarbiausią klausimą: kas bus įdomiausia jūsų skaitytojams? Tai tikras išbandymas tiek siužetui, tiek jūsų veikėjams. Ar skaitytojams bus įdomu? Ar jiems rūpės?

Kad sėkmingai išnaudotumėte siužetą ir veikėjus, turėsite pasirinkti. Savo istorijai turite būti negailestingas. Turite pasirinkti, kas įeis į ją, o kas liks už borto.

Gaila, bet didžioji dalis pradedančių rašytojų nesugeba pasirinkti ir sustoja. Nedrįskite to daryti. Žinoma, išmėginkite skirtingus variantus, bet plėtokite istoriją įvykis po įvykio. Kai kažkoks įvykis baigiasi nelaimingai, herojus privalo į tai vienaip ar kitaip reaguoti. Lygiai taip pat, kaip jis tai darytų realiame gyvenime.

Jei vaikas buvo mirtinai partrenkiamas automobilio, vairuotojo gyvenimas pasikeičia amžiams. Kaip ir vaiko tėvų, seserų, brolių, draugų ir visų kitų, buvusių aplink. Jūs turite nuspręsti, kokie tie pokyčiai. Jūs privalote nuspręsti. Tai – jūsų proga suvaidinti Dievą – jei norite rašyti, privalote vaidinti šį vaidmenį. Dievas yra detalėse, Dievas lemia romano kryptį.

Devyniolikta diena. Vis klauskite savęs „kodėl?" Antros savaitės pabaigoje atradę veikėjus juos aprašėte atskirose kortelėse. Ant jų surašėte pačias intymiausias veikėjų gyvenimo smulkmenas. Peržvelkite jas dar kartą. Rašytojas Vladimiras Nabokovas visus savo romanus parašė būtent ant tokių mažų kortelių.

Dvidešimta diena. Jūsų „balsas" yra jūsų balsas. Jūsų „stilius" taip pat yra jūsų stilius. Nemėginkite pritempti savo istorijos iki „skamba panašiai" į kokį nors garsų rašytoją. Daugelis pradedančių rašytojų nori pridėti dar kažko savo „popieriniam balsui", bet tai, kas ant popieriaus, yra tikrasis jūs. Kad ir popierinis. Rašykite ir meskite lauk balastus, kurie gali sugadinti tai, ką jau parašėte. Būkite natūralus. Kaip sakė prancūzų rašytojas Francoisas Rene de Chateaubriandas: „Tikras rašytojas ne tas, kuris kažką mėgdžioja, o tas, kurio neįmanoma pamėgdžioti."

Dvidešimt pirma diena. Nusižymėkite savo istorijos kontūrus nuo pirmo skyriaus iki paskutinio. Rašytoja Katherine Anne Porter sako: „Jei nežinočiau istorijos pabaigos, jos ir nepradėčiau.".

Parašykite istorijos pabaigą ir pasidėkite ją į stalčių. Besibaigiant šimtui dienų pamatysite, ar priartėsite prie savo įsivaizduotos pabaigos

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą